Odstupujúci prezident Klaus sa lúčil džezovým koncertom

04.03.2013 Celý región

Praha 4. marca (TASR) - S odstupujúcim prezidentom ČR Václavom Klausom sa prišli v nedeľu večer do Španielskej sály Pražského hradu rozlúčiť osobnosti českej kultúry a politiky, jeho dlhoroční priatelia a spolupracovníci. Chýbal však premiér Petr Nečas, uviedol server Lidovky.cz.
Pozvánku na koncert nazvaný "Vďaka nielen za džez, pán prezident" dostalo 800 ľudí. Už skôr ju však odmietol džezmen Jiří Stivín, ktorý svoje rozhodnutie zdôvodnil nesúhlasom s Klausovými názormi na exprezidenta Václava Havla či s vyhlásením amnestie.
Klaus sa poďakoval prítomným za to, že na slávnostný koncert prišli. "Ďakujem vám, že ste prišli. Nie je to úplná samozrejmosť, pretože ako viete, niektorí neprišli," povedal. Nekonkretizoval, koho tým myslí, ale pri pohľade do publika bolo zrejmé, že mu chýba predseda vlády Petr Nečas. Redakcia Lidových novin sa pokúšala získať premiérovu reakciu, ale jeho hovorca nemal o Nečasovej účasti na rozlúčke s prezidentom žiadne informácie.
V príhovore Klaus tiež uviedol, že za najväčší problém súčasnosti považuje rozglejenosť krajiny a českej spoločnosti. "To je stokrát horšie ako všetky hospodárske krízy, ako všetko globálne otepľovanie a ja by som si trúfol povedať - konieckoncov horšie ako celá Európska únia," konštatoval Klaus.
 

Vyberte región